CNC Draaibanken is de specialist als het gaat om houtbewerking via draaibanken. Iedere dag krijgen wij te maken met allerlei verschillende scenario’s uit de wereld van de houtbewerking, maar ook voor (advies over en onderzoek naar) de bewerking van andere materialen lopen wij niet weg. In onze vorige blog gaven we u een kijkje in onze keuken, om u een indruk te geven van waar we ons bij CNC achter de schermen zoal mee bezig houden.

Alternatieven beitsen

Een uniform afgewerkt tafeloppervlak is voor veel meubelproducenten een hot issue. Met name een egale kleur is voor hun klanten zeer belangrijk. Tijdens het beitsen van een aantal ondergronden blijkt dat soms erg lastig te zijn. CNC Draaibanken doet daarom microscopisch onderzoek, waaruit blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen de verkleuringen en houtanatomische aspecten. Zolang (dit) hout als basismateriaal gebruikt wordt, betekent dit dat de oplossing moet worden gezocht in de aanpassing van de beits of het beitsproces. Toekomstig onderzoek moet aantonen welk systeem hiervoor het meest geschikt is.

Advies fineerplakken

Een toeleverancier levert gefineerde platen aan de meubelindustrie. Het verlijmen levert echter niet altijd het gewenste resultaat op, terwijl de tijd om uit te leveren steeds verder wordt beperkt. Samen met CNC Draaibanken wordt het productieproces nauwkeurig onder de loep genomen. Door middel van een praktische noodoplossing kan het bedrijf in ieder geval binnen afzienbare tijd goede platen leveren. Daarna zal verder kunnen worden gewerkt aan het vinden van een definitieve en meer structurele oplossing.

Waasvorming lak

Een producent van hoogwaardig eiken meubilair is de laatste jaren meerdere keren geconfronteerd met tafelbladen die na verloop van tijd een witte waas vertoonden. Er bleek geen relatie te zijn met gebruik of de productiedatum. CNC Draaibanken onderzocht één tafelblad en concludeerde dat de waasvorming veroorzaakt werd door een zeer dicht netwerk aan barsten in het laksysteem, die alleen zichtbaar bleken bij een vergroting van 200x! Aanvullende testen moeten uitwijzen of de barsten veroorzaakt worden door een te beperkte flexibiliteit van het laksysteem.

Verkleuring meubeloppervlak

Bij een bekende Engelse producent van tafels deed zich een soortgelijke situatie voor. Bij een bepaald type tafel van deze producent (die ook tafels in Nederland levert) ontstaan na een aantal weken tot maanden lichte vlekken in het oppervlak. Een analyse door CNC met fluorescerend licht vertelt meer over de mogelijke oorzaak. Op de lichte vlekken blijken microscopisch kleine scheurtjes in de laklaag te zitten. De hechting met de ondergrond is daar ook een stuk minder. De dikte van de laklaag bleek dunner dan voorgeschreven, waardoor veranderingen in relatieve luchtvochtigheid makkelijk het onderliggende hout konden doen zwellen. Juist op de plaats van de lichte plekken waren de houtcellen enigszins samengedrukt, mogelijk als gevolg van de machinale bewerking. Een voldoende dikke laklaag zou het onderliggende hout voldoende moeten beschermen.

Wordt vervolgd…

Tot zover deel 2 van het kijkje achter onze schermen. In onze volgende blog informeren we u over een aantal nieuwe scenario’s waar we ons bij CNC Draaibanken over buigen.